IO-alumnus ontwerpt nieuw operatiekamerjasje voor en met kinderen en zorgprofessionals

15 maart 2017 door Communication

Hoe kom je tot een nieuw ontwerp voor operatiekamerjasjes waar zowel kinderen als zorgprofessionals blij mee zijn? Veel kinderen zijn niet tevreden met de OK-jasjes van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Ze vinden het niet mooi, het zit niet lekker en biedt onvoldoende privacy.

De zorgprofessionals letten vooral op functionele eisen: makkelijk open- en dichtgaan, makkelijk uit te trekken en een jasje mag decubitus niet in de hand werken. Ook daarin valt nog veel te verbeteren.

IO-alumnus Thomas Latcham, die onlangs cum laude afstudeerde voor zijn masteropleiding Design for Interaction (DfI), ontwierp een oplossing via een uitgebreid co-designproces. Afwisselend werkte hij met kinderen en het zorgteam (zoals verpleegkundigen, chirurgen, anesthesiologen). Hij ontdekte de emotionele behoeften van de patiënten aan controle, eigenheid, veiligheid en zelfverzekerdheid. Zoals een van de kinderen het formuleert: “Ik voel me naakt, je ziet mijn blote billen.”

Dit resulteerde in twee type jasjes – een korte met broek en een lange, beide met brede overslag van de voorpanden en een zijsluiting waaraan een zak bevestigd kan worden. De kinderen kunnen tijdens de intake in het ziekenhuis een keuze maken uit drie zakken en deze verder eigen maken. Bijvoorbeeld door erop te tekenen of de namen van familie en vrienden erop te laten zetten of het te vullen met persoonlijke spulletjes. Het kind bevestigt deze zak aan de sluiting van het OK-jasje. Tijdens de operatie kan de zak met inhoud aan het bed gehangen worden. Zo krijgt het kind meer controle over het operatietraject. Het kind heeft zijn eigen jasje gekozen en het zakje persoonlijk gemaakt; dat vergroot het gevoel van veiligheid.

Ideeën van kinderen besprak en testte Thomas steeds met het zorgteam om functionele aspecten te verbeteren. Dankzij drie feedbackrondes is het jasje ook handiger in het gebruik. De rijen drukknopen langs schouders en zijde van het jasje zijn voorzien van een kleurcodering zodat het duidelijker is hoe de jasjes sluiten. De voorpanden sluiten met een enkele drukknoop.

Dankzij het uitgebreide co-designproces kan het ontwerp rekenen op draagvlak van patiënten en medewerkers. Het eindontwerp is getest tijdens een echte operatie. Inmiddels is het ziekenhuis in overleg met de huisleverancier over productie. Ook andere ziekenhuizen hebben interesse getoond.

Dit project is ontstaan uit het onderzoek ‘Co-design with kids’.