TU Delft-alumni winnen ISEA student project competition 2016

22 december 2016 door Communication

Op vrijdag 16 december vond de prijsuitreiking plaats van de ISEA student project competition 2016. Marco Reijne en Biem Wibbens, alumni van de TU Delft, wonnen de eerste en tweede prijs. De wedstrijd was bedoeld voor studenten die een individueel project op het gebied van sport-engineering hebben gedaan.

Marco Reijne ontving de eerste prijs voor zijn project ‘The next level in pole vaulting: A mechanical model based on exploration’. Hij wint een certificaat, een cheque ter waarde van £ 100 en een jaar lidmaatschap van ISEA.

Marco legt uit: “Voor mijn MSc-scriptie, hebben we een mechanisch model ontwikkeld dat de gehele beweging van het polsstokhoogspringen beschrijft. De scriptie toont aan dat het model gebruikt kan worden om gelijktijdig de eigenschappen van de stok, de techniek en beweging van de atleet te optimaliseren voor maximale prestatie. Deze optimalisatie is nog nooit uitgevoerd. Resultaten laten zien dat het wereldrecord in polsstokhoogspringen nog verbeterd kan worden.”


Een sprong van wereldrecordhouder Lavillenie tijdens een Diamond League wedstrijd in Frankrijk in 2015 – bron: Diamond League

IO-alumnus Biem Wibbens ontving de tweede prijs voor zijn project ‘The design of field hockey sticks’. Hij wint een certificaat en een jaar lidmaatschap van ISEA.

Biem: “In dit project werd een relatie gevonden tussen de materialisatie van de stick en de spelersprestatie. Parameters om deze relatie te beschrijven zijn beschreven en geverifieerd door het testen van prototypes. Er was extra aandacht voor het gebruik van natuurlijke vezels tegenover het gebruik van carbon- en glasvezels in de huidige sticks. Vanuit dit onderzoek is een nieuw ontwerp bedacht, de drielagenstick, die meer specialisatie voor de hockeyer kan bieden.”


Drielagenstick-concept

De prijsuitreiking werd gehouden na de lunchlezing ‘Innovation for Olympic success’ van dr. David James, gastdocent TU Delft en ‘director of the Centre for Sports Engineering Research van Sheffield Hallam University (UK)’. Het vond plaats op de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft.


vlnr: Frans van der Helm (Directeur TU Delft Sports Engineering Institute), David James (Treasurer ISEA), Marco Reijne (TU Delft L&R-alumnus, 1e prijs), Biem Wibbens (TU Delft  IO-alumnus, 2e prijs) en Arjen Jansen (President ISEA) 

  • Klik hier voor meer informatie 
© 2017 TU Delft

Metamenu